Klachten aan het bewegingsapparaat

Overgewicht zorgt voor meer belasting op het lichaam, uw botten, spieren en gewrichten krijgen meer te verduren, hierdoor kunnen problemen ontstaan. Omdat er meer belasting op uw voeten terecht komt kan het bewegen moeizamer gaan. Dit kan ervoor zorgen dat u steeds minder mobiel wordt.

Problemen aan andere gewrichten zoals knie, heup of rug kunnen ook ontstaan door overgewicht. Door de hogere belasting kunnen uw voeten van stand veranderen, het boogje aan de binnenkant van de voet wordt lager, uw voeten kunnen breder en langer worden. Hierdoor kan het zijn dat uw schoenen niet meer passen, u blauwe nagels of eeltvorming krijgt. Het inzakken van het boogje van de voet kan allerhande pijnklachten in uw voeten en of enkels veroorzaken.

Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Sinds 2019 bestaat de GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) Dit programma voor mensen met overgewicht of obesitas (BMI tussen 25-40), helpt bij het afvallen en stimuleert een gedragsverandering, een gezondere leefstijl. In dit programma worden meerdere problemen aangepakt. Het landelijke programma SLIMMER gebruikt vier pijlers om de gedragsverandering te begeleiden, voeding, beweging, ontspanning en slaap.

Onder voorwaarden is er vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Een leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut begeleid dit 2-jarige programma waarvoor u een verwijzing van uw huisarts nodig heeft.

Omdat bewegen een belangrijke pijler is, is het dus belangrijk dat bewegen lukt. Hoe meer u in staat bent te bewegen, des te meer effect het programma voor u zal hebben. Bewegen zorgt ook voor een positieve boost voor uw hersenen en komt uw algehele gezondheid ten goede. De GLI maakt bewegen makkelijker omdat u het deels in een groep doet en uw voortgang regelmatig besproken wordt. Uiteindelijk bent u het zelf die het programma tot een succes maakt.

Voetklachten welke het bewegen kunnen belemmeren

De volgende voetklachten kunnen het bewegen belemmeren:

Eeltvorming door verhoogde druk

Bij overgewicht komt verhoogde druk en een doorgezakte voet vaak voor. Eeltvorming op de plekken waar de voet is doorgezakt of waar meer wrijving is tijdens het lopen komen voor. In combinatie met Diabetes Mellitus of een kwetsbare huid kan dit leiden tot wondjes die slecht genezen. Een goede drukverdeling wordt met een steunzool bereikt.

Doorgezakte voeten

Doorgezakte voeten kunnen leiden tot slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) wat voor pijnklachten kan zorgen tijdens en na het bewegen. Het is belangrijk een goede balans te vinden in de belasting en belastbaarheid van de gewrichten. Meestal kunt u hier samen met een fysiotherapeut aan werken. Ook hier kan een steunzool u de juiste ondersteuning bieden waardoor uw klachten verminderen en u beter loopt.

Artrose

Bij artrose is er sprake van verandering of afname van het kraakbeen in een gewricht. Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht vooral bij het opstaan. Het is belangrijk om bij artrose te blijven bewegen.

Vetkamerschade

Stekende of branderige pijn onder de bal van de voet komt vaak voor. Een mogelijke oorzaak is een verminderd vetlaagje onder uw voeten. Wanneer er schade is aan de dempende vetlaag onder de bal van uw voet, loopt u op de koppen van de middenvoetsbeentjes. U loopt met de botjes op straat. Wanneer de vetlaag onder uw hiel dunner is geworden krijgt u klachten die kunnen lijken op hielspoor. Bij overgewicht is de druk op de vetkussentjes hoger dan bij een gezond gewicht.

Peesplaatontsteking en andere peesproblemen

Overbelasting van de pezen onder de voet peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) of voetboog Tibialis posterior tendinopathie, zijn veel voorkomend bij overgewicht. Deze klachten kunnen het bewegen ernstig belemmeren en het is zaak dit snel te laten behandelen door uw registerpodoloog of podotherapeut.

Uw registerpodoloog of podotherapeut kan na een gedegen onderzoek een steunzool aanmeten om de druk beter te verdelen en uw voet op de juiste plek te ondersteunen.

Behandelmogelijkheden

Schoenadvies

Schoenadvies is een belangrijk onderdeel van ons werk. Een stevige hielsluiting een stabiele basis en ondersteunend voetbed zullen er in de meeste gevallen voor zorgen dat u makkelijker gaat bewegen. Uw behandelaar is goed op de hoogte welke schoen bij uw voettype past en kan u tips geven omtrent de beste schoen voor de activiteit die u wilt gaan doen.

Corrigerende of ondersteunende steunzool

Een op maat gemaakte steunzool kan voor meer ondersteuning en correctie van de afwijkende voetstand zorgen. Een steunzool zorgt er, samen met de schoen, in de meeste gevallen voor dat u weer normaal kan bewegen.

Oefeningen

Daarnaast helpen wij u ook graag met beweegadvies en oefeningen om uw voeten sterker te maken. Samenwerken met uw fysiotherapeut en/of leefstijlcoach behoort ook tot de mogelijkheden.

Vind een praktijk

Wilt u ook meer bewegen? Neem contact op met onze registerpodologen en podotherapeuten. Zij helpen u graag uw mobiliteit te vergroten en het bewegen makkelijker te maken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth