Wat is een instabiel teengewricht?

Als het gewricht tussen de teen en de voet (MTP-gewricht) niet stevig en stabiel is kan een teen scheef gaan staan. MTP-gewricht staat voor: metatarsophalangeale gewricht.

Een instabiel teengewricht wordt niet goed op zijn plaats gehouden en heeft de neiging uit de kom te gaan. De teen kan bijvoorbeeld omhoog gaan staan of over de teen ernaast gaan liggen. Op onderstaande foto's ziet u enkele voorbeelden van een instabiel teengewricht:

Tussen de 2e en 3e teen is een opening of ‘V-teken’ontstaan.

Een instabiliteit van alle teengewrichten bij de linkervoet.

‘V-teken’ met standsafwijking van de tenen in tegengestelde richting.

Oorzaken instabiel teengewricht

Het teengewricht wordt stevig gemaakt door een kapsel en banden om de teen. Bij een instabiel teengewricht is het kapsel niet stevig genoem om het gewricht in de juiste stand te houden. Hierdoor verliezen de banden langzaam hun kracht en rekken uit, waardoor de teen steeds meer scheef gaat staan. Er zijn verschillende risicofactoren waardoor een teengewricht instabiel wordt. Enkele van deze risicofactoren zijn:

 • Afwijkende vorm voet
 • Schoenen
 • Geslacht
 • Sport en letsel
 • Ontsteking
 • Erfelijkheid

Klachten instabiel teengewricht

Een instabiel teengewricht geeft vaak pijnklachten en het gewricht kan gezwollen zijn. Bij een onsteking van meer dan een jaar, neem t de kwaliteit van het kapsel of en kunnen de banden inscheuren. Het gevolg hiervan is dat de tenen krom kunnen gaan staan. Vaak heeft men last van schuurplekken en eelt doordat de teen scheef staat en wrijving heeft tegen de bovenzijde van de schoen.

Diagnose instabiel teengewricht

De specialist stelt een diagnose op basis van lichamelijk en beeldend onderzoek. Er wordt onderzocht in hoeverre de botjes in het teengewricht verschuiven ten opzichte van elkaar. Ook de mate waarin de teen nog recht geduwd kan worden is belangrijk. Als het teengewricht al lang instabiel is kan er schade zijn opgetreden aan de plantaire plaat onder de voet. Een echo kan in dat geval duidelijkheid geven over de schade aan deze plantaire plaat.

Behandelingen instabiel teengewricht

Niet-operatief

Vaak is de pijn op zijn ergst bij het laopen, doordat de tenen meebewegen bij het afwikkelen van de voet. De meeste niet-operatieve behandelingen richten zich daarom op het zo min mogelijk hoeven bewegen van de tenen wanneer u loopt, om de pijn te verminderen. Niet-operatieve behandelmogelijkehden zijn onder andere:

Operatief

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden. Uw podoloog/podotherapeut zal u dan verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Welke operatie voor u geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de instabiliteit, hoeveel last u heeft en wat uw dagelijkse activiteiten zijn.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth