Blaasjes op de voet door wrijving

Bijna iedereen heeft wel eens blaren onder de voet gehad of gezien. Maar wat is een blaar precies? Hoe ontstaan ze en wat kun je doen om het te voorkomen of te behandelen?

Simpelweg is een blaar een blaasje gevuld met vocht dat zich gevormd heeft tussen de opperhuid en de lederhuid. De opperhuid is de huid die aan de buitenkant zichtbaar is, de lederhuid ligt daaronder en is verbonden met het onderhuids vetweefsel.

Wrijving

Wanneer er wrijving optreedt van de voet in de schoen kan de opperhuid met de beweging mee gaan en de lederhuid niet. Hierdoor wordt als het ware de opperhuid los gewrikt van de lederhuid. In eerste instantie zal het aangedane gebied rood worden, blijft men doorlopen dan komt er vocht tussen de opperhuid en lederhuid, en de blaar is een feit.

Oorzaken van wrijving

Er zijn een aantal componenten die wrijving kunnen veroorzaken. Een belangrijk aspect zijn de schoenen. Wanneer ze te krap of te ruim zijn. Te krappe schoenen gaan knellen en schuurt de voet die toch moet kunnen bewegen in een schoen over plekken die drukken. Met te ruime schoenen creëer je het tegenovergestelde effect, nu kan de voet te veel gaan schuiven waardoor wrijving ontstaat.

Andere factoren die de wrijving in de schoenen kan verhogen zijn vochtige voeten, naden van sokken, naden van de schoen, of vuil in de schoen (bijvoorbeeld een steentje).

Voorkomen van voetblaren

Om blaren te voorkomen is het belangrijk om de belasting op de voeten te trainen. Door training wordt de belastbaarheid verhoogd en worden de voeten meer bestand tegen wrijving. Een goed middel om blaren te voorkomen is het tapen van blaar gevoelige plekken op de voet. Laat dit bij voorkeur doen door iemand die daar ervaren in is.

Aanbeveling is om niet direct op nieuwe schoenen een grote wandeling te ondernemen, maar deze eerst in te lopen en in afstand/tijd uit te breiden. Nieuwe wandelschoenen zijn namelijk stugger en nog niet naar de voet gezet.

Doorprikken?

Het is niet bij voorbaat nodig een blaar door te prikken. Bij een blaar van < 5 mm is het niet nodig deze door te prikken, tenzij deze veel last geeft. Ook bij grotere blaren is het niet altijd nodig om ze door te prikken. Alleen als ze het lopen belemmeren en veel pijn veroorzaken is het wenselijk de spanning van de blaar te halen en deze door te prikken. Bij voorbaat pas na 24 uur na het ontstaan van de blaar. Let wel, als een blaar doorgeprikt wordt is deze gevoelig voor infectie. Zorg dat de huid op en rondom de blaar goed gedesinfecteerd wordt, en het materiaal wat gebruikt wordt om de blaar door te prikken steriel is. Dek de blaar daarna goed af met een pleister en zorg voor schone sokken om infectie te voorkomen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland