De ziekte van Ledderhose: pijnlijke bultjes onder de voet

Onder de middenvoet kunnen een of meerdere knobbeltjes of bultjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel. De bultjes onder de voet groeien over het algemeen langzaam en worden meestal niet groter dan 2 centimeter in doorsnede. De knobbeltjes voelen hard aan en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze zijn rond of plat van vorm en zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog. Deze onschuldige aandoening wordt ziekte van Ledderhose genoemd.

1 = hielbeen, 2 = bultje door Ledderhose, 3 = peesplaat

In dit artikel

In dit artikel leest u over de ziekte van Ledderhose die gekenmerkt wordt door pijnlijke bultjes onder de voet. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Symptomen van de bultjes onder de voet

De meeste mensen met (bindweefsel) bultjes onder de voet hebben geen klachten. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat, waar de bindweefselknobbels zich in bevinden, overbelast raken.

Bij een afwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit kan een oncomfortabel, soms branderig, gevoel geven. Daarnaast kunnen er pijnklachten ontstaan doordat er teveel druk op de knobbels komt tijdens het staan en lopen.

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de buljtes duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Oorzaken van de bultjes onder de voet

De ziekte van Ledderhose is aangeboren en kan familiair aanwezig zijn. Het verschijnsel kan ook in de handen voorkomen, dit wordt de ziekte van Dupuytren genoemd. Ledderhose kan op iedere leeftijd ontstaan, hoewel dit bij kinderen zeldzaam is. In ruim een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan.

Behandeling van de bultjes onder de voet

Tot nu toe is er nog geen behandeling die de zwellingen bij de ziekte van Ledderhose kan laten verdwijnen. Een operatie wordt over het algemeen afgeraden omdat de knobbeltjes weer terug kunnen komen.

Wanneer pijnklachten tijdens het lopen ontstaan kan de podoloog of podotherapeut een steunzool maken die de voetstand en de afwikkeling verbeteren. Hierdoor neemt de spanning op de peesplaat af. En door uitsparingen ter plaatse van de knobbels te maken wordt voorkomen dat er teveel druk op de knobbels komt. Dit geeft veelal goede resultaten.

Vind een praktijk

Heeft u last van pijnlijke bulten onder uw voet en wilt u advies van een podoloog of podotherapeut? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu