Verminder valrisicofactoren
Met het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Volgens onderzoeken van VeiligheidNL wordt er iedere 4 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen vanwege een valincident. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken na een valongeval stijgt met 47% tot 2050. Het opgelopen letsel door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.
Er zijn inmiddels meer dan 30 valrisicofactoren geïdentificeerd, waaronder intrinsieke (persoonsgebonden) valrisicofactoren, zoals een verstoorde mobiliteit, een eerdere val, valangst, cognitieve stoornissen, stoornissen in gezichtsvermogen, voetproblemen of het gebruik van bepaalde medicatie. En extrinsieke (omgeving gebonden) valrisicofactoren zoals losliggende tegels, gladde vloeren, trappen of inadequaat schoeisel.
Een groot aantal van deze risicofactoren is door u zelf te beïnvloeden. Dat is heel mooi, want dat betekent dat het risico op vallen kleiner kan worden door deze factoren te verminderen of weg te nemen.
De belangrijke rol van schoenen
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de keuze van uw schoenen.
Goed passende schoenen
Een goed passende schoen verkleint namelijk de kans op een val. Wist u dat uw voeten naarmate we ouder worden steeds iets langer worden? Het is daarom goed om te checken of u de juiste lengte- maar ook breedtemaat draagt. Niet alle merken houden dezelfde maten aan. Staar u dus vooral niet blind op een maat maar let vooral op de pasvorm.
Schoenen die goed passen hebben voldoende ruimte bij de tenen in de hoogte en in de breedte. Dit kunt u checken door te gaan staan en de tenen een beetje omhoog te wiebelen.
Goede sluiting op de wreef
Zorg voor een goede sluiting op de wreef, deze mag niet knellen of irriteren. Een op de wreef laag uitgesneden schoen heeft te weinig houvast om de voet, hierdoor kan de voet uit de schoen slippen. Kies het liefst voor een vetersluiting en let erop dat de veters niet te lang en te glad zijn.
Stevige hielomsluiting
Een goede stevige hielomsluiting is ook belangrijk. Hoe steviger de hielomsluiting van de schoen, des te minder kans u heeft op het zwikken van de enkels. De hielomsluiting is stevig genoeg wanneer deze niet met de duim in te duwen is.
Goede schoenzool
Het onderwerk van schoen mag niet glad zijn, maar ook zeker niet te stug, dit kan ervoor zorgen dat u eerder struikelt. Het materiaal is bij voorkeur van rubber, dit geeft meer schokdemping en grip. Goede schoenen buigen een beetje mee met de voeten zodat er een goede afwikkeling mogelijk is. Ook staat u steviger op schoenen met een lage hak, zorg ervoor dat de hak niet hoger is dan 3 centimeter. En hoe breder de hak van de schoen is, hoe stabieler u op de schoen staat.
Voetproblemen een risicofactor
Het ouder worden brengt veranderingen met zich mee. Wat betekent dit voor uw voeten? Helaas krijgen we te maken met een afname van spierkracht en coördinatie en ondergaan onze voeten een verouderingsproces. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten, functiestoornissen, standsveranderingen aan de voet of tenen, huid- of nagelproblemen, mobiliteitsklachten en/of een verminderd gevoel onder de voeten..Ook kan het zijn dat voeten minder verzorgd worden door achteruitgang in coördinatie en lenigheid.
Een slechte conditie van de voeten of pijnklachten aan de voeten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen we ook direct in verband te brengen met een hoger valrisico. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat goede voetzorg en voetconditie het aantal valincidenten met zo’n 35% kan laten afnemen.
Onze Podozorgers kunnen u hierbij helpen en deze zorg bieden. U kunt hierbij denken aan gerichte (schoen)adviezen, zooltherapie, het optimaal in conditie houden van de voeten en/of oefeningen voor de voetspieren.
Vind een praktijk
Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.