Pijn in je gewrichten

Wist je dat er op de wereld vijf Blue Zones zijn? Gebieden waar mensen 10 keer vaker 100 jaar worden? Sardinië is een van die gebieden. Mensen die in deze regio’s wonen eten overwegend plantaardig, bewegen wat meer en hebben minder stress.

Leefstijl

Gewrichtsaandoeningen zijn niet direct dodelijk, hierdoor staan zij minder in de aandacht dan kanker of hart- en vaatziekten. De kwaliteit van leven kan echter fors in het gedrang komen bij patiënten met gewrichtsaandoeningen. Ernstige gewrichtspijnen kunnen het dagelijks functioneren ernstig beperken.

De meest voorkomende chronische aandoeningen zoals slijtage, ouderdomssuiker en hart- en vaatziekten, maar ook reuma zijn gerelateerd aan een bepaalde leefstijl: een voedingspatroon met veel dierlijke producten, suiker en bewerkte voeding maar ook te weinig beweging, stress en roken.

Plantaardig eten

Dat voeding en leefstijl invloed kan hebben op gezondheid en ziekte lijkt steeds duidelijker te worden. Vooral in Amerika wordt er veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt: hoe plantaardiger men eet, hoe gezonder men gemiddeld is. Gezonder houdt in: minder hoge bloeddruk, minder hoog cholesterol en bijvoorbeeld minder hoge bloedsuiker.

Eet jezelf gezond: plantaardig eten

In de jaren 90 is er een groot onderzoek geweest in Noorwegen. Patiënten met reuma kregen een week lang alleen water gevolgd door een plantaardig dieet. De gewrichtszwellingen en ook de ontstekingswaarden namen af. Om dit effect zo lang mogelijk vast te houden bleek plantaardige voeding het meest geschikt. De reden is dat plantaardige voeding de neiging tot ontsteking in het lichaam vermindert.

Bij aanhoudende geringe ontstekingen, ook wel laaggradige ontstekingen genoemd, wordt het immuunsysteem gealarmeerd door ontstekingsstoffen in het bloed. Ze worden chronische of “stille” ontstekingen genoemd. Dit kan mede de oorzaak zijn van het ontstaan van een auto-immuun ziekte. Reuma is hier een voorbeeld van.

Artrose en Reuma

Lang was er weinig aandacht voor voeding in de geneeskunde. De effecten van medicatie leken veel groter dan voeding. Voeding viel al snel onder alternatieve geneeswijze. De tijd verandert, er komt steeds meer aandacht voor voeding en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit.

Er vindt op dit moment een groot onderzoek plaats in READE (centrum voor revalidatie en reumatologie te Amsterdam), onder leiding van Prof. Dr. D. van Schaardenburg. Het onderzoek, genaamd “Plants for Joints”, vindt plaats met twee van de drie meest voorkomende gewrichtsaandoeningen: artrose en reumatoïde artritis.

Artrose bij overgewicht en metabool syndroom

Artrose komt vaker voor bij mensen met overgewicht en een metabool syndroom. In dit wetenschappelijk onderzoek wordt middels een leefstijlprogramma gewerkt aan het voedingspatroon, beweging, stress en ontspanning. Het gaat om de vraag of een levensstijl gebaseerd op volwaardige plantaardige voeding, minder stress en regelmatig bewegen reuma tot rust kan brengen en pijn kan verminderen bij mensen met artrose.

Ook voor jicht wordt dit onderzoek ingezet en voor mensen met een verhoogd risico op reuma door hun bloedwaarden of voorkomen van reuma in de familie.

Zelf de regie hebben heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het doel is om welvaartsziektes terug te dringen. Een hele gezonde leefstijl wil niet zeggen dat je geen reuma krijgt, maar het risico ligt lager en als je het krijgt ben je waarschijnlijk ouder.

Dus ja: Eet jezelf gezond!

Reuma in de voet

Tot slot is het belangrijk om te realiseren dat de podoloog niet alleen naar de voet kijkt maar ook andere gewrichten onderzoekt. Wist u dat reuma in een vroeg stadium zichtbaar kan zijn middels een echo-onderzoek van de voet?

Neem contact op met uw Podozorg podoloog of podotherapeut om te beoordelen of u gewrichtsklachten heeft in de voet. Ook kan de Podozorger u informeren over de kosten van dit onderzoek.

Vind een praktijk

Literatuur

 • Kjeldsen-Kragh J, et al. Controlled trial of fasting and 1 yr vegetarian diet in RA. 1991
 • Ornish D, et al. INtensive lifestyle changes for reversal of coronary disease. 1998
 • Clinton C, et al. Whole-foods plant-based diet alleviates the symptoms of osteoarthritis. 2015
 • Schaardenburg D, Walrabenstein W. Plants for Joints, lopend onderzoek
 • reade.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp