Hielpijn en gezwollen enkels/voeten

Bij sommige beroepen staat de medewerker de gehele werkdag op zijn voeten. Veelal wordt er gestaan op een harde vloer en is er weinig verplaatsing mogelijk omdat de werkzaamheden slechts op één plaats uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor wordt er feitelijk urenlang stilgestaan. Langdurig staan met weinig beweging kan leiden tot klachten in het gehele lichaam, maar met name in benen en in de voeten. Naast vermoeidheid in de benen en voeten zijn veelgehoorde klachten bij de podoloog hielpijn, gezwollen enkels en/ of voeten.

Oedeem

Langdurig stilstaan heeft een nadelig effect op de terugvoer van bloed uit de benen en voeten richting het hart. Dit komt omdat bij langdurig stilstaan de zogenaamde “spierpomp” niet goed zijn werk meer kan doen. Tijdens het bewegen van het lichaam, zoals bij lopen, kunnen de spieren afwisselend samentrekken en ontspannen. Deze spierbeweging zorgt er voor dat het bloed actief richting het hart gepompt wordt. Indien de spierpomp niet goed zijn werk kan doen, betekend dit niet alleen dat het bloed niet goed teruggevoerd kan worden richting het hart. Maar ook overige vocht wordt niet teruggevoerd. Vanwege de zwaartekracht hoopt dit zich dan op in de enkels en voeten. Hierdoor kan er zwelling ontstaan met het risico op spataderen.

Hielpijn

Een staand beroep veroorzaakt behoorlijk wat overbelasting op de voeten. Tijdens belasting gedurende de dag zakken de voetbogen enigszins door. Door langdurig de voeten eenzijdig te belasten hebben de gewrichten, pezen en ligamenten het zwaar te verduren, waardoor ze overbelast raken. Dit kan onder andere leiden tot een “policeman’s heel”. Hierbij zijn de structuren onder de hiel gekneusd of is er zelfs een overvulde slijmbeurs ontstaan. Hielpijn kan ook ontstaan door irritatie aan de peesplaat onder de voet ofwel plantaire fasciitis.

Wat kan ik zelf veranderen op het werk?

1. Kies geschikte schoenen

Allereerst is het verstandig om te kijken naar de schoenen die gedragen worden tijdens het werk. Omdat de voeten aan het eind van de dag wat groter zijn is het verstandig om deze voetmaat aan te houden bij de aanschaf van schoenen. Indien het werk plaatsvindt op een harde vloer, kies schoenen met dempende zool.

2. Pas de ondergrond aan

Een nieuwe ontwikkeling zijn “anti-vermoeidheids”-matten. Dit zijn speciaal ontworpen matten, welke de spieractiviteit van het lichaam activeren om de belasting op de voeten en benen te verminderen.

3. Beweeg en wissel de werkzaamheden af

Probeer zo veel mogelijk af te wisselen in staan, lopen en zitten. Indien dit niet voldoende is, ga dan stretchen.

Vind een praktijk

Heeft u last van hielklachten bij langdurig staan en bent u benieuwd wat onze Podozorgers voor u kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lisette de Graauw . Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw